Bugetul de marketing și de ce să nu renunți la el - SweetLime
Peste 300 site-uri și bloguri realizate

Primești o CONSULTANȚĂ STRATEGICĂ GRATUITĂ

Întră în comunitatea noastră de Antreprenori

Bugetul de marketing și de ce să nu renunți la el

Am vorbit deja despre epoca vitezei în care internetul joacă un rol esențial în promovarea și comunicarea valorilor, a produselor precum și creări unui nivel suficient de mare de încredere pentru ca oamenii să aleagă afacerea ta și nu concurența.

De asemenea, aceste vremuri fac ca deciziile consumatorului să fie din ce în ce mai dificile. Dacă în trecut fiecare lua ce se găsea pentru că avea nevoie, acum există o paletă largă de opțiuni din care clientul poate alege ce își dorești și când își dorește. Aici intervine marketingului, acea artă și știință de a convinge consumatorul să te aleagă pe tine.

Multă vreme marketingul s-a bazat pe instrumente offline, cum sunt afișele, pliantele, revistele, iar lista poate continua. Cu evoluția tehnologiei, marketingul a prins contur la radio, pe marile ecrane, apoi la televizor prin clipuri publicitare, iar astăzi vorbim de marketing digital. De fapt, cel mai probabil, rețeta succesului se află într-o combinație echilibrată a canalelor mai sus menționate și adaptată fiecărei afaceri în parte.

Este esențial pentru o afacere să fie acolo unde sunt clienții săi pentru a se putea adapta eficient și rapid schimbărilor, a fi concurentă și a atrage vânzări mai multe și clienți noi. Poate că te-ai întrebat deja cum să îți crești vânzările și cum au reușit alte afaceri să prospere. Răspunsul stă în marketing fie că îți place, fie că nu.

Cu toate acestea, deși poate părea o activitate ușoară, la îndemâna oricui, așa cum am spus mai sus, marketingul este atât o știință cât și o artă. Acesta este compus din partea creativă și din analize, statistici și multe cifre. Înțelegerea lor, precum și înțelegerea psihologiei consumatorului duc la crearea campaniilor de succes care să aducă vizibilitate și să crească nivelul de încredere a clientului.

Înainte de a stabili bugetul de marketing, trebuie să te gândești ce cuprinde acesta. Cei trei piloni pe care bugetul de marketing trebuie să îi acopere se referă la publicitatea și relațiile publice (PR), precum și costurile realizării și implementării strategiilor care sunt adaptate afacerii pe care o conduci.

Dacă nu mai ai răbdare să îți bați capul cu publicitate, PR, strategii de marketing, dar îți dorești ca afacerea ta să crească, scrie-ne pe adresa contact@sweetlime.ro

Când vorbim despre publicitate ne referim la campanii gândite pentru a stimula consumatorul să aleagă afacerea ta și să facă conexiuni pozitive cu produsul tău. Fie că este publicitate offline sau online aceasta trebuie corelată în primul rând cu valorile companiei și cu specificul produsului vândut.

Oamenii secolului al XXI-lea nu se mai bazează exlusiv pe reduceri și promoții fantastice, ci caută recenzii și părerile altor consumatori. Tocmai de aceea, publicitatea nu mai poate exista ca entitate independentă de relațiile publice. Acestea se referă la construirea și menținerea reputației și imaginii unei companii (branding).

Este de prisos să ai campanii publicitare excelente, dacă reputația ta nu este bine definită. De asemenea, este inutil să investești doar în PR, fără să ai partea de publicitate care să susțină întreg procesul de branding.

Poate cea mai costisitoare parte din bugetul de marketing este partea de implementare. Aceasta cere concentrare, adaptare dinamică și, uneori, decizii de moment. Tocmai de aceea, ai nevoie de o echipă de profesioniști care înțeleg aceste aspecte.

Nu știi la cine să apelezi? Vino să ne cunoști și poate legăm un proiect frumos. Scrie-ne pe Facebook @sweetlimeagency

Coca-Cola, unul dintre cele mai puternica branduri din lume, a investit la nivel mondial în 2017 peste 3,96 bilioane de dolari în publicitate.

Cel mai mare consum de publicitate la TV în 2017 în România l-a avut Zdrovit (suplimente alimentare și medicamente) pentru toate produsele sale. De aici deducem că a investit mai mult comparativ cu 2016, deoarece consumul a crescut cu +172% în 2017 versus 2016 conform Forbes România. Nici campaniile radio nu au pierdut teren deși s-a vehiculat multă vreme că acest segment va deveni cu totul neprofitabil. 

Cu toate acestea, așa cum am menționat în articolul precedent, dacă nu ești prezent în online, oamenii vor pierde din credibilitatea brandului tău și vor tinde să aleagă concurentul. Așadar, îndemnul nostru este să îți faci calculele și să nu eziți să cauți o echipă de marketing care să rezoneze cu afacerea ta și să te ajute să îți atingi scopul – acela de a ajunge la clienții tăi și de a-ți mări profitul.

Google Rating
5.0